icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Nul-op-de-meter woning

De woningen van MorgenWonen zijn gebouwd op een milieubewuste en zuinige omgang met energie. Dit gaat zomer en winter samen met een comfortabel en gezond binnenklimaat. De MorgenWonen woning volgt de principes van de Trias Energetica: beperk het energieverbruik zoveel mogelijk, gebruik duurzame energie en dring het verbruik van fossiele grondstoffen zover mogelijk terug. Dit wordt buitengewoon goed gerealiseerd, met toepassing van de modernste inzichten en technieken. Met als resultaat: een EPC van 0 of lager, minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot. Een nul-op-de-meter woning.

170407 3D doorsnede met tekstaanduidingen.jpg

Hoogwaardige isolatie

De woningen van MorgenWonen zijn uitstekend geïsoleerd. De sandwich gevels zijn gevuld met PIR hardschuim isolatie met een isolatiewaarde van 5 m2K/W. Voor de ramen en buitendeuren wordt standaard tripleglas toegepast. De begane grondvloer is voorzien van EPS-isolatie met een isolatiewaarde van 5 m2K/W. Het dak is geïsoleerd met een minerale wol met een isolatiewaarde van 6,6 m2K/W.

Luchtdichtheid

Mede door de industriële productie is de schil van de woning nagenoeg luchtdicht. De zogenaamde Qv10 waarde is maximaal 0,4. ’s Winters kan warmte de woning niet uit en kou kan niet naar binnen. Zo gaat er geen energie verloren. ’s Zomers is dat natuurlijk andersom, waardoor de woning het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat heeft. Nog een voordeel van de luchtdichtheid: er is geen spoortje van tocht in de woning. En natuurlijk kunnen de ramen gewoon open.

Algemeen 026 detail.JPG

Warmtepomp

De buitenlucht rondom de woning bevat warmte die weer gebruikt wordt om het tapwater en het water voor de vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping te verwarmen. De luchtwarmtepomp haalt de warmte uit de lucht en waardeert dit op naar een bruikbaar niveau. De warmtepomp is voorzien van een boiler van 200 liter, wat ruim voor voldoende comfort zorgt voor onder meer het douchen. De warmtepomp is ondergebracht in de installatiekast op zolder. De buitenunit van de warmtepomp is geïntegreerd in de schoorsteen op het dak. In combinatie met de zonnepanelen is dit een betrouwbaar en duurzaam systeem met een prima rendement.

PV-panelen

Zonne-energie is waarschijnlijk de meest milieuvriendelijke vorm van energie. Er worden geen schadelijke stoffen uitgestoten, de energieproductie maakt geen geluid en de duurzame brandstof is het onuitputtelijke zonlicht. Bij de woningen van MorgenWonen is de zonzijde van het dak volledig bekleed met duurzame en onderhoudsarme PV-panelen. Het zonlicht dat de panelen opvangen wordt per woning zelfstandig omgezet in elektriciteit.

Techniekkast.jpg

Warmteterugwinning

De woningen zijn uitgerust met een CO2-gestuurde warmte terugwin-installatie (WTW). Op basis van het CO2-niveau en de temperatuur in de woning bepaalt het systeem continu hoeveel verse lucht moet worden aan- en afgevoerd. Alleen de werkelijk nodige hoeveelheid lucht wordt aangevoerd, zodat energie niet wordt verspild aan het opwarmen van overtollige lucht. ’s Winters verwarmt de WTW-unit de in te blazen lucht eerst voor. Dit bespaart weer energie voor het verwarmen van de woning. Op warme dagen wordt de warme lucht afgevoerd en wordt ’s avonds koele lucht in de woning geblazen.

Energiemonitor

De woningen worden op afstand gemonitord. Hierdoor kunnen we de bewoners helpen om de installaties optimaal te benutten. Om te kunnen monitoren is een internetaansluiting noodzakelijk. Doordat wij in de apparaten kunnen monitoren is het ook mogelijk om eventuele storingen op afstand te verhelpen.

Energienotanul

Bewoners profiteren maximaal van de voordelen. De woning levert zoveel energie op dat een gezin dat bewust met energie omgaat, geen energiekosten hoeft te hebben. De energiemonitor en de slimme meter geven de bewoners inzicht in het energieverbruik. Het werkt als een belbundel, als de geboden hoeveelheid energie niet wordt overschreden zijn er geen energiekosten. Wordt deze wel overschreden betaalt de bewoner alleen de extra afgenomen energie.